er tilføjet til kurven.

Bokashi om vinteren uden jordfabrik

Hvad gør man med al sin gode bokashi om vinteren? Der kan komme frost som gør, at din bokashi ikke kan komme i jorden.

I princippet kan du kompostere alt bokashi året rundt. Den eneste hindring er når jorden fryser og du ikke kan grave i den. Du har heller ikke et udhus eller en lun kælder, hvor du kan lave en jordfabrik.

Lagring af bokashi om vinteren
Lagring af madaffald om vinteren
Bokashi i plastiksæk om vinteren

Løsningen er meget enkel

Når spanden er fyldt og madaffaldet er fermenteret færdig over de 14 dage eller mere, kan du hælde det i en kraftig plastikpose eller anden lukket beholder og sætte den ud i frostvejret. Læg en avis i bunden af beholderen/plastikposen for at suge væsken. Plastikposen, som du lukker let med en knude, vendes på hovedet sådan at overskydende væske kan løbe fra. Husk også at presse overskydende luft ud af posen inden du lukker den.

Alt fryser nu til is, men så snart temperaturen stiger vågner mikroorganismerne op igen og du kan grave din bokashi i jorden. Omsætningen i jorden tager længere tid om vinteren end om sommeren. Dette gælder også en almindelig kompost. Når temperaturen falder går alle processer langsommere eller endda helt i stå.

Har du et drivhus, polytunnel, et udhus, en kælder eller en kompostbeholder i hjørnet af haven, så kan du lave en jordfabrik – også i den koldeste tid.  En jordfabrik kan i princippet laves hele året. Om vinteren kan det være en udfordring at have jord nok til at dække bokashi’en med. Et godt tip er at bruge blade som du har samlet ind i løbet af efteråret. Selvom der er frost er blade nemmere at arbejde med.

Links til hvordan du laver en jordfabrik:

Jordfabrik

Er du også selvforsynende med jord

Mellemlagring af bokashi

Øverst ses den klassiske kompostbeholder, som nu er blevet til en jordfabrik. Her lagrer jeg bokashi skiftevis med gammel pottemuld eller nedfaldsblade. Jeg bruger den også til det grønne haveaffald fra højbedene og blomsterafklip. Alt med grene kommer i kvasbunken.

Til højre ses en tønde, som jeg bruger til jordfabrik. Igen lagrer jeg bokashi lagvis med jord. Jeg lægger låget løst på.  I bunden af tønden ligger træpiller og pap. De skal kunne suge den overskydende væske. Jordfabrikken skal være fugtig men ikke våd.

Mellemlagring af bokashi

TIP bland altid bokashi med jord inden du dækker det med jord. På den måde har jordbakterierne bedre adgang til at omsætte din bokashi og omsætningen sker hurtigere.

En gammel kompostbeholder

Bokashijordfabrik i den gamle kompostbeholderEn gammel kompostbeholder kan være en udmærket jordfabrik. Denne beholder hedder Humus og har en metalbund, dvs den burde være rottesikker. I stedet for bare at tilføre haveaffald så tømmer jeg min bokashispand fra køkkenet ned i den og dækker med jord. Hvis jeg har noget haveaffald så kan jeg blande min køkkenbokashi med haveaffald før jeg dækker med jord. I denne kompostbeholder ligger alting trygt og godt og omsættes ligeså fint til forårsbrug.

Om vinteren vil det hele gå mere eller mindre i stå. I stedet for jord dækker jeg med bladkompost. Bare det dækkes til. Så snart der kommer højere temperaturer, så vågner mikroorganismerne og begynder deres arbejde sammen med regnorme og havens øvrige små dyr.

I jordfabrikken producerer du topdressing til dine frugttræer, bærbuske, roser, blomsterbedet og jord til højbedet, altankasser, drivhuset og krukker. Det anbefales at bruge jorden fra jordfabrikken som en kraftig kompost, dvs den må gerne blandes med almindelig havejord afhængig af hvad den skal bruges til.

 

/Maria Ehlert

Join the discussion 2 kommentare

Skriv en kommentar