kompostgær

Ordet Bokashi kommer fra det japanske og betyder lidt af hvert. I denne her sammenhæng betyder det fermenteret organisk materiale. Det organiske materiale kan f.eks. være madaffald, haveaffald, organisk affald fra industrien osv. For at kunne lave en vellykket fermentering, skal man bruge en beholder med tætsluttende låg, noget organisk affald, f.eks. madaffald og kompostgær.

Hvad er kompostgær?
Kompostgær er en blanding af hvedeklid og melasse og er beriget med miljøvenlige mikroorganismer (mælkesyrebakterier, gær, fotosyntetiske bakterier, Aktinobakterier og enzymatisk aktive svampe).

Kompostgær kan blandt andet bruges til at starte en fermentering i en lukket beholder som f.eks. Bykompostspanden. Mikroorganismerne arbejder bedst i iltfattigt miljø.

I forbindelse med fermenteringen tilbageholdes alle de essentielle næringsstoffer som kvælstof, vitaminer og mineraler som ellers ville gå tabt i en forrådnelsesproces. Fermenteret organisk affald, som også kaldes bokashi, kan bruges som kompost.

Fermenteringen
Fermenteringsprocessen er en naturlig proces af organisk affaldsnedbrydning ved hjælp af mikroorganismer. Tilføj kompostgær til kompostspanden en gang om dagen sammen med dit madaffald.

Fermenteringen er optimal ved stuetemperatur
Står spanden køligt for eksempel på terrassen i det sene efterår/vinter vil gæringen gå i stå. Står Bykompostspanden indenfor i varmen vil den fermentere effektivt og sikkert.