Jeg hedder Maria Ehlert og blogger om bokashi-kompostering. Jeg er født og opvokset på en gård i Sønderjylland. Sammen med min familie – mand og to børn havde vi 15 vildsvin, mange høns, en ko og en kalv, kaniner, hund, katte og en stor køkkenhave.

Nu bor jeg i Østjylland og dyrker min have i højbede med bokashi-kompost. Jeg laver bokashi af alt mit madaffald fra køkkenet og nyder at se planterne gro.

I 2013 startede jeg en blog og en webshop byhaver.dk for at dele min interesse for bokashi-kompostering som er en nem måde at kompostere på – ved hjælp af 2 lufttætte spande og lidt kompost-gær. Jeg fandt ud af, at Bykompostspanden imødekommer enhver haveentusiasts behov for at skabe en næringsrig muld til havens planter. Og så er den en kærkommen hjælp til sortering af madaffald i køkkenet. Ingen fluer, ingen rådden lugt og ingen affaldsposer. En meget miljøvenlig kompostering.

Der produceres kun meget lidt CO2 under processen og slet ikke metan. Derfor er hele bokashi-metoden også klimavenlig.

Nu bruger jeg min tid på at fortælle om denne komposteringsform og rykker gerne ud for at dele mine erfaringer.

Jeg fandt hurtig frem til, at bokashi ikke kun er for dem med små haver i byen. Bokashi kan skaleres op og bruges i urban farming eller i landbruget. Jeg har været til adskillige kurser og foredrag i Tyskland om de muligheder der er for at bruge bokashi og EM i større sammenhæng.

Jeg har en vision om at være med til at skabe en bedre muld som indeholder den gode humus til gavn for miljøet og de planter, som skal nære os.

Humus er det organiske stof i mulden som fremmer optagelsen af næring i planterne. Humus er i grove træk planternes mave-tarm system.

Humus kan binde dobbelt så meget vand som sin egen vægt og det er en fordel ved lange tørkeperioder eller ved voldsom regn over længere tid.

Muld med humus har verdens største CO2-lager kapacitet. Andreas Richter* oplyser i et interview til http://science.orf.at/ at jorden indeholder ca 2.600 mia ton kulstof, ca. 3 gange så meget som atmosfæren. “Det er et enormt potentiale – små ændringer i jordens lagerkapacitet kan have stor indvirkning på kulstofkoncentrationen i atmosfæren.

*Andreas Richter forsker i Department für Terrestrische Ökosystemforschung på universitetet i Wien.

Maria Ehlert blogger om bokashi
Bokashijord