Ordet Bokashi kommer fra det japanske og betyder lidt af hvert. I denne her sammenhæng betyder det fermenteret organisk materiale. Det organiske materiale kan f.eks. være madaffald, haveaffald, organisk affald fra industrien osv. For at kunne lave en vellykket fermentering, skal man bruge en beholder med tætsluttende låg, noget organisk affald, f.eks. madaffald og kompostgær.

Hvad er kompostgær?
Kompostgær er en blanding af hvedeklid og melasse og er beriget med miljøvenlige mikroorganismer (mælkesyrebakterier, gær, fotosyntetiske bakterier, Aktinobakterier og enzymatisk aktive svampe).
Kompostgær kan blandt andet bruges til at starte en fermentering i en lukket beholder som f.eks. Bykompostspanden. Mikroorganismerne arbejder bedst i iltfattigt miljø.

I forbindelse med fermenteringen tilbageholdes alle de essentielle næringsstoffer som kvælstof, vitaminer og mineraler som ellers ville gå tabt i en forrådnelsesproces. Fermenteret organisk affald, som også kaldes bokashi, kan bruges som kompost.

Fermenteringen
Fermenteringsprocessen er en naturlig proces af organisk affaldsnedbrydning ved hjælp af mikroorganismer. Tilføj kompostgær til kompostspanden en gang om dagen sammen med dit madaffald.

Fermenteringen er optimal ved stuetemperatur
Står spanden køligt for eksempel på terrassen i det sene efterår/vinter vil gæringen gå i stå. Står Bykompostspanden indenfor i varmen vil den fermentere effektivt og sikkert.

Lav bokashi: 4 enkle trin

Bokashi processen

Se hvordan i videoerne

 

Hvad skal jeg bruge for at lave bokashi?

Det er meget enkelt. Du skal blot bruge

  • frisk madaffald
  • en bykompostspand
  • kompostgær

Bykompostspanden 1.0 er særligt designet til, at du kan fermentere alt dit madaffald i den. Den er ikke større end den kan stå under køkkenvasken. Den har et tætsluttende låg, dræn og en tappehane. Den kan rumme 16 liter madaffald. Det tætsluttende låg bevirker, at der ikke er lugtgener og fluer.

Til spanden hører også en lille skovl til at afmåle kompostgær med, et lille bæger til opsamling af bokashivæske og et stempel til at presse luftlommer ud af madaffaldet, når du tilsætter det til spanden.

Med et Starter Kit følger: 2 Bykompostspande, et bæger, et stempel, en lille skovl og 1 kg kompostgær.

Bokashi 2.0 er den nye bykompostspand med det smarte design. Den er lille og handy og finder også en plads i det mindste køkken. Læs om forskellen på Bykompostspanden 1.0 og Bokashi 2.0 hos byhaver.dk

Fordelene ved at lave bokashi i Bykompostspanden er bla.

· ingen lugtgener i form af råd
· ingen poser
· ingen insekter eller orm
· tømmes 1 til 2 gange pr måned

Du får omdannet dit madaffald til bokashi* i en iltfri fermenteringssproces i spanden – på en enkelt og økologisk måde. Bokashi kalder man alt det organiske materiale som ved hjælp af bakterier og gær – de effektive mikroorganismer – fermenterer uden ilt. Madaffaldet fermenterer (se foto nederst på siden) og bliver ikke til jord i spanden – først når den kommer ned i jorden omdannes den til den kompost/jord, som vi kender.

DOWNLOAD: Inspirationsfolder om Bykompostspanden og hvordan man laver bokashi

Kom-i-gang Klik på linket og se et slide-show om Bykompostspanden her.


Kompost på 5 til 6 uger

Det tager kun 5 til 6  uger at lave sin egen kompost (bokashi) mod de tilsvarende 1 til 2 år ved konventionel kompostering. Hele komposteringen foregår som en fermentering. Hver gang du smider madaffald i spanden, tilsætter du en smule kompost-gær, som indeholder de Effektive Mikroorganismer. Mikroorganismerne er med til at fremskynde omsætningen af dit madaffald.

Mikroorganismerne gør at madaffaldet bliver sur i stedet for at rådne. pH falder langsomt til under 4. Surheden forsvinder efter 14 dage i jorden og samtidig tilpasser pH sig til jordens egen pH omkring de 6-7.

Til gengæld får du en kvalitetskompost til dine planter – både planter i stuen, haven og på altanen. Et andet biprodukt er bokashi-væsken, som fortyndet 1:100/200 med vand, ligeledes er en kraftfuld gødning til dine planter, balsam til dit afløb eller i septiktanken.

Du får 3 nyttige produkter: fast gødning, flydende gødning og afløbsrens.

Der er meget mere om bokashi på bloggen hos byhaver.dk/blog

*) Udtrykket bokashi kommer fra Japan.

Bokashi

Fotoet viser madaffald som er fermenteret (bokashi) og nu er klar til at komme i jorden for at blive til bokashi-kompost